English (United Kingdom)Serbian (Latin)

ULO Tehnologija

Ovaj koncept se zasniva na održavanju kontrolisane  atmosfere u komorama. Skraćenica ULO potiče od „Ultra Low Oxygen“, što u prevodu znači  „ekstremno nizak nivo kiseonika“. Kontrolisana atmosfera omogućava produženo čuvanje  voća i povrća. Podrazumeva se kvalitetno izvođenje samih komora u smislu gasne nepropusnosti, hermetičnosti i korišćenje namenski dizajniranih elemenata (hladioničkih vrata, prozora za nadzor i servis, uvodnika za cevi i kablove...).

Sistem je koncipiran tako da  kontroliše:

O2Snižavanje sadržaja kiseonika (O2) usporava disanje voća i omogućava duži period čuvanja. Međutim, prenizak sadržaj kiseonika dovodi do “gušenja” ploda, pa je zbog toga potrebno obezbediti adekvatno provetravanje da bi se osiguralo da nivo kiseonika u hladnjači ne padne suviše nisko.
CO2Tokom disanja, voće i povrće pretvaraju kiseonik u ugljen-dioksid (CO2). Ako je nivo CO2 previsok, to može oštetiti vaše plodove i zbog toga mora da se eliminiše.
N2Za dostizanje faze usporenog disanja voća ponekad je potrebno i više od 3 nedelje a za to vreme voće diše normalno, pri čemu se troši velika količina energije. Stoga je preporučljivo da se kiseonik u hladnjači smanjuje na brži i kontrolisan način - ubrizgavanjem azota (N2).

Kvalitet same opreme za kontrolu atmosfere je ekstremno bitan aspekt – vodeći se tim, odlučili smo se za vodeće evropske dobavljače ULO opreme – Besseling Group i Fruit Control.

U razvijenom svetu je ULO princip već odavno postao normativ za skladištenje krušaka i jabuka. Smatramo da su u našoj zemlji potencijali koje pruža savremena ULO hladnjača ogromni i višestruko isplativi!

Eko Elektrofrigo ima reference u projektovanju i izvođenju ULO koncepta koje kao dragoceno iskustvo koristimo za razradu narednih projekata.  Budite deo poslovnog sveta budućnosti – postanite naš poslovni partner i spremni da odgovorite na sve zahteve kvaliteta!